Historien om Børge Saxil Nielsen

Børge Saxil Nielsen, cykelildsjæl og stifteren af Saxil Cykler, blev født i København i 1920. Som 16 årig begyndte han at køre landevejsløb og han viste sig at være et stort talent. I 1940´erne var han en af de aller største danske ryttere og han blev dansk mester i 1947. I 1948 vandt han den “lille olympiade” i Holland, men nåede dog ingen store resultater ved den den rigtige olympiade i London, samme år. Frem til afslutningen af karrieren som cykelrytter nåede Børge flere betydningsfulde sejre i såvel danske som udenlandske løb, blandt andet kørte han sig ind på første og anden pladsen i Det nordiske landevejsmesterskab i henholdvis 1949 og 1947. En af Børges betydningsfulde bedrifter var under Anden verdenskrig, da han - for at undgå tyskernes mistanke og indblanding - kørte, det dengang sjældne og dyre penicillin, fra København til Holbæk for at hjælpe en dreng der var døden nær.

Børge

Børge Saxil cykelentusiast

Saxils håndbyggede stel blev også brugt af ryttere til større løb. Blandt andet af den store danske rytter Leif Mortensen, der vandt verdensmesterskabet for amatører i 1969 på en Saxilracer. Efter denne sejr er verdensmesterstriberne blevet brugt i Saxils logo.

Forretningen Saxil Cykler

Da Børge Saxil Nielsen åbnede sin butik i 1952, lå den på modsatte side af Henrik Ibsensvej, i forhold til hvor butikken ligger i dag. Der blev bygget racer- og banestel hos Saxil Cykler og disse blev“skræddersyet” til såvel professionelle- som amatørryttere. De cykler der blev bygget på værkstedet var af meget høj kvalitet og Saxil fik et godt ry, som en gedigen stel og cykelbygger. Dette førte blandt andet med sig, at en saxil baneracer blev benyttet i cykelfilmen “Seksdagesløbet” fra 1959.

butik

Saxil Butik 1952

De håndbyggede stel fra Saxil blev også brugt af ryttere til større løb. Blandt andre vandt den store danske rytter Leif Mortensen verdensmesterskabet for amatører i 1969, på en Saxilracer. På denne måde blev verdensmesterstriberne en del af Saxils logo.

Efter Børge Saxils Død i 1977 drev familien forretningen videre og i 1970´erne flyttede Saxil Cykler til sin nuværende beliggenhed på Vesterbrogade 166.

Saxil Cykler i nyere tid

Den nuværende ejer, Svend Brorson overtog i 2005 butikken på Vesterbrogade 166. Svend Brorson åbnede sin første cykelforretning på Ryesgade i 1991 og flyttede i år 2000 til lokaler på Blågårdsgade 12 og sidenhen til nr. 13 i 2011.
I 2015 er Saxil Cykler at finde med en forretning på Vesterbrogade 166 og på nettet i vores nye webshop. Butikken på Vesterbrogade har været igennem en renovation, men stadig med henblik på at bevare stillen og ånden fra Børge Saxils tid. Dette gælder både den klassiske indretning, stemningen og respekten for håndværket.

Saxil Cykler forhandler i dag klassiske cykler -.hovedsageligt af stål. Saxil Cykler blev i 2014 eneforhandler i København af den klassiske Pilen Cykel med det håndmalede bagageskilt.